Smakosze kawy próbują jak najwięcej wycisnąć z tych niezwykłych ziaren. Chodzi o maksimum smaku i aromatu. Bariści specjalizują się w tej materii i wykorzystują w tej dziedzinie profesjonalne urządzenia.

Kawiarka, zaparzacz, tamper i wiele innych – najwyższy standard parzenia kawy

Jednakże kawosz w swojej własnej kuchni także może parzyć kawę z godnie z zasadami uznanymi przez baristów. Napar kawy początkowo uderza w nozdrza. Zanim jeszcze do kubków smakowych już pobudza zmysł smaku. Zwykłe zalanie kawy wrzątkiem – jak to zwyczajowo się robi – nie zadowala każdego. Dlatego techniki parzenia kawy to prawdziwy kunszt, który doceniany jest przez zmysł węchu i smaku.

Kawa mielona do ekspresu – siła o poranku

Prawdziwy kawosz posiada więc niezbędnik, który pozwoli mu w pełni cieszyć się darem jakim jest kawa. Kawiarka jest urządzeniem, które pozwala na parzenie kawy. Ten wyjątkowy czajniczek pozwala na przedostanie się zaparzonej kawy z dolnej części do górnej. Na dole wówczas pozostają fusy, a u góry jest gotowy do picia napar. Dla tych, co cenią sobie delikatną konsystencję i smak mleka polecany jest spieniacz. Jest to urządzenie, które zamienia mleko w piankę, która znajduje się na samej górze napoju i nie miesza się z nim. Dobry ekspres do kawy będzie wykonywał takie czynności jak mielenie ziaren kawy, zaparzanie kawy i spienianie mleka. Jednakże osoby nie posiadające ekspresu mogą wyposażyć się w młynek do mielenia ziaren kawy. Samo mielenie jest wówczas niezwykle aromatyczną ucztą. Kawosze często także wykorzystują do zaparzania dripy czyli urządzenie do przelewowego zaparzania kawy. Świeżo zmielone ziarna kawy uwalniają niezwykły zapach. Oczywiście rodzaj kawy wymaga też odpowiedniego naczynia do podania. Espresso jako mała i stężona dawka powinno być serwowane w małej filiżance. Natomiast kawy typu latte czy cappuccino są podawane w długich, przeźroczystych szklankach, w których dokładnie widać wyodrębnione warstwy kawy i mleka. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *