Kawa jest produktem, który na stałe wpisał się w kulturę światową. Zajmuje ważne miejsce w kuchni i z uwagi na zróżnicowanie cen jest dostępna na każdą kieszeń. Wystarczy przejść się sklepową alejką i porównać ceny różnych opakowań z kawą.

Palarnia kawy. Proces tworzenia niezwykłego smaku

Najbardziej znane gatunki kaw to arabica i robusta. Różnią się one charakterystyką uprawy, ale też i walorami smakowymi. W zależności od prowadzonej uprawy można mówić o pozyskaniu określonych ziaren. Ciekawostką jest informacja o najdroższej kawie na świecie. Chodzi o sposób pozyskiwania ziaren. Otóż kawowiec stanowi jeden ze składników diety słoni azjatyckich. Ponieważ tylko część jest trawiona, reszta ziaren jest wydalana. I tu pojawia się nie lada gratka dla wyspecjalizowanych zbieraczy, którzy brodząc w odchodach słoni wyłuskują ziarno po ziarnie.

Luksus we filiżance. Jak pozyskuje się najdroższą kawę na świecie?

Pozyskane z odchodów słoni ziarna kawy są dodatkowo wzbogacane innymi składnikami odżywczymi, które zjadły słonie. Dlatego smak kawy jest nietuzinkowy i niepowtarzalny. Z uwagi na ograniczone możliwości zjadania kawowca przez słonie, nie można spodziewać się, że kawa jest produkowana w nieograniczonych ilościach. A za tą, którą uda się wyprodukować trzeba niestety słono zapłacić. Dla niektórych sposób pozyskania ziaren do wytwarzania najdroższej kawy może na świecie może być odstraszający, jednakże są tacy, którzy są gotowi zapłacić krocie za wyselekcjonowany smak kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *