Kawa w tradycyjnym ujęciu oznacza napar uzyskany z ziaren kawowca. Jednakże kreatywność receptur kulinarnych nie zna granic. Dotyczy to też eksperymentowania z tym niezwykle popularnym napojem. Kawa może być serwowana w towarzystwie różnorodnych dodatków. Nawet w kawiarniach, miejscu stworzonemu z myślą o podawaniu kawy, można skosztować różnych receptur. Mówiąc kawa mamy więc na myśli szeroki wachlarz smaków i możliwości.
Różne oblicza kawy. Zadowalając różnorodne gusta
A co gdyby tak kawie dodać nieco pikanterii? Nic nie stoi na przeszkodzi. Dla spragnionych nietuzinkowych smaków, kawa podawana jest z dodatkiem chilli. Jak wiadomo ta niepozorna papryczka może dać ostro popalić. Dlatego nie należy przesadzać z jej dodatkiem do kawy. Jej zadaniem jest podrasowanie smaku, a nie zdominowanie go. Tego samego można się spodziewać po połączeniu czekolady z chilli. Dodaje pikanterii, ale ze zdrowym umiarem. Dodatkowo papryczka zawiera cenne witaminy, więc jej zawartość w kawie wychodzi tylko na plus.
Moc przypraw. Kawa mielona do ekspresu i aromat ziół
Zioła odnajdą się w wielu smakach. Ponadto powszechnie wiadomo o ich zdrowotnych właściwościach. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zioła połączyć z aromatycznym napojem, jakim jest kawa. Dodanie do niej startego imbiru ma moc rozgrzewającą. Imbir ma właściwości lecznicze i stosowany jest szczególnie w sezonie, w którym najłatwiej o infekcję. Ciekawym zestawieniem może być także doprawienie kawy cynamonem. Przyprawa ta ma wyjątkowy, korzenny aromat i wraz z kawą stanowić może zgrany duet. Kawa z rumem lub koniakiem to wyzwanie dla osób lubiących ciekawe połączenia. Jak się okazuje i tej kombinacji kawa jest w stanie sprostać. Warto jednak pamiętać, że w tych wszystkich kombinacjach kawa jest bazą. Reszta to dodatki. Dlatego to aromat i smak kawy mają być wiodące. Inne składniki mają stanowić jedynie delikatna nutę, która doda tej kompozycji niezapomnianego wydźwięku.