Czy wydawało Ci się nieraz, iż nie nadajesz się do domowych wypieków? Aby nie poddawać się jeszcze w przedbiegach, należy korzystać  z prostych receptur, które nawet dla największego laika będą dostępne. Z czasem, gdy zyska się wprawy w wykonywaniu samodzielnych wypieków, można podnosić sobie nieco poprzeczkę.

Nie bójmy się nowych wyzwań! Ciasto w domowym piekarniku

Od prostych przepisów, po bardziej skomplikowane. Jest to dobra metoda na wyszlifowanie swoich cukierniczych umiejętności. Domowe wypieki poza walorem smakowym, mają jeszcze jedną cenną właściwość, której nie uzyska się kupując ciasto w cukierni. To aromat pieczonego ciasta. Ten zapach pobudza kubki smakowe i znacząco wpływa na jakość smaku.

Kawa dobra nawet w cieście. Aromat zaklęty w prostocie

Smak kawowy odnalazł się także w różnorodnych przepisach na wypieki Ciasto kawowe cieszy nie tylko kawosza. Powszechnie znany i lubiany jest tort kawowy. Nie trzeba się od razu porywać na ten rodzaj wypieku. Warto spróbować od czegoś łatwiejszego. Alternatywą dla urodzinowego wypieku jest kruche ciasto z dodatkiem orzechów i owoców. Idealna kompozycja smaków. Co jest potrzebne? Szklanka mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru brązowego, łyżka oleju, pół szklanki mleka, pół szklanki czarnej kawy, łyżeczka aromatu migdałowego, łyżka jogurtu naturalnego, trzy żółtka, garść posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały – do wyboru) oraz garść drylowanych wiśni (można je zastąpić innymi owocami np. malinami). Wszystkie te składniki mieszamy w dużej misce. Białka, które pozostały z jajek ubijane są na sztywną pianę. Ubite białko dodaje się do reszty składników. Całość wykładamy do foremki, najlepiej okrągłej. Foremkę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy godzinę. Po wyjęciu całość udekorować potartą czekoladą i startą skórką pomarańczy. Wszystkie aromaty i smaki będą stanowiły ucztę dla podniebienia. Jest to ciasto, które można podawać przy różnorodnych okazjach. Zawsze znika co do okruszka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *